Ahad, Disember 12, 2010

Cara buang gas dalam minuman bergas.

Aku jarang minum Coke / Pepsi. Sebab gas dia terlalu banyak maka kadang-kadang minum tu memang menbuatkan hidung aku sesak. Lagi satu, membuatkan aku cepat kenyang. Baru makan sikit, dah rasa kembung.

Ini cara aku nak minum Coke / Pepsi, kalau ada orang beli dan letak depan aku:

1. Aku akan cari cawan / gelas.
2. Tuang air gas berkarbonat tersebut ke dalam cawan / gelas tersebut.
3. Cari sudu atau chopstick (disini lebih senang cari chopstick).
4. Kacau guna sudu/chopstick tersebut perlahan-lahan.
5. Selepas itu, kacau dengan laju dan berhenti sehingga bunyi desiran kecil 'hisssss' habis.

Aku aplikasi kan undang-undang Fluid Dynamic, halaju molekul dalam satu bekas yang laju menyebabkan atom bertindak rawak dan mempunyai tenaga untuk berpadu dengan atom lain.

Fenomena ini boleh dikenal pasti dengan meletakkan serbuk kopi dalam air sejuk dan air panas. Mana satu senang larut?

PS: Kenapa piza perlu dihadiri dengan air berkarbonat? Juga, makanan fast-food yang lain?

Kebosanan mencipta kelainan.

5 ulasan:

- koroe - berkata...

jasad boleh dipindahkan jika ditolak dengan kuat.

harharhar

fadh_q berkata...

Kenapa piza perlu dihadiri dengan air berkarbonat? Juga, makanan fast-food yang lain?


apesal weh?

meknie berkata...

bagus tips neh. nnt boleh saya suh kwn saya apply. sebelum neh abis air saya digoncangnya dari pepsi tukar jd sarsi -.-"

jijie berkata...

letak garam pun boleh juga..

Budak Botak berkata...

btol tu, letak garam pon boleh...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...