Ahad, Oktober 10, 2010

Elektronik dan Elektrik, bukan mainan Elektra dalam Dare Devil.

Kita manusia ada beratus bahasa, mungkin beribu.

Dalam komputer ada 2 nombor je wujud. Tak kisahlah komputer di kereta (benda yang aku sedang telaah), komputer riba ataupun sistem iPad, iPod, iPhone, Android, Sony Ericson, Nokia dan sebagainya.

Contohnya, perkataan I Love You boleh jadi begini...

01001001 00100000 01101100 01101111 01110110 01100101 00100000 01111001 01101111 01110101

Sebab itu dalam Matrix, ada ni je...

0110000101101011011101010010000001110011011001010110101101100001011100100110000101101110011001110010000001110100011010010110000101100100011000010010000001101101011011110110111101100100001000000110111001100001011010110010000001100010011001010111001001100011011000010110101101100001011100000010000001100100011001010110111001100111011000010110111000100000011100000110010101110010011001010110110101110000011101010110000101101110

0110100101101110011010010010000001110011011001010110110101110101011000010010000001100100011010010111001101100101011000100110000101100010011010110110000101101110001000000110010101111000011000010110110100100000011110010110000101101110011001110010000001100010011000010110101101100001011011000010000001101101011001010110110001100001011011100110010001100001

Sila gunakan ini untuk memahami: Binary Code Translator

Yeah. Belajar elektrik dan elektronik memang best!

Kebosanan mencipta kelainan.

4 ulasan:

- koroe - berkata...

blaja binary mmg best...haha..tak sgke btol mde tu menarik.tapi aku tak blaja dah.hehe..tu mase dlu2 je.

Munirah Zainuddin berkata...

T_______T belajar tu mmg best,tp nak apply tu yg kurang best.

MieZa berkata...

pernah belajar dulu tp skang dah xingat dah...huhu

Tanpa Nama berkata...

mata jadi juling n hati jadi panas bila nak mengingat kod2 neh!!! bila da terer sikit, guna kod utk umpat member2 yg membencikan!!! hahahahaha... ;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...