Selasa, Oktober 12, 2010

"Don't judge a book by its cover" adalah salah, bagi situasi begini.

Nak tak nak, hari ini kita berada di zaman orang yang sibuk menjaga penampilan diri. Industri barangan 'make-up' telah menjana pendapatan berbillion dollar (ye ke?). Juga, alat lain: baju, seluar, malah seluar dalam lagi (ada Megan Fox!)

Beijing 2010 [40]

Sentiasalah berbaju.

Setiap hari Khamis, adalah hari berenang. Hari itulah akan terlihat segala pokok-pokok di hutan belantara Amazon, bila berada di bilik mandi. Bila di kolam renang pula, macam biasa (tak payah aku huraikan).

Jadi bila sama kelas dengan perempuan yang memakai baju renang, susah nak cam mereka di luar. Sebab kali pertama jumpa dan berkenalan pun masa aku dan perempuan itu...tanpa pakaian yang 'proper'.

Satu hari, aku dengan Dwen Rejab pergi lambat ke kelas:

A: Mat, ko tengok minah tu...tengok muka dia betul-betul.
D: Haa...
A: Ko tak rasa ke dia sama kelas dengan kita?
D: A'ah dow! Yang selalu pakai swimming cap putih tu ke?
A: Kompem dia sama kelas dengan kita


(aku lihat dia tengah cek kedatangan di kaunter masuk, ketika ini aku tengah beratur nak ambil kunci loker)


D: Perrrrhhhhhhh... lawa GILER!
A: Kan? Tu lah, jumpa orang masa tak pakai baju. Masalah ni.
D: Tengok time berenang macam budak-budak je. Lawa dow!


(Kepada perempuan, mungkin perbualan diatas boleh dijadikan rujukan untuk memahami sifat lelaki yang...pervert, contohnya)


Berbalik kepada 'don't judge a book by its cover'.

Kalau kitaorang dah baca isi dalamnya, dan tidaklah menarik mana pun, tapi 'cover' dia masih menarik. Dan atas sebab itu kami membeli buku itu, maka salahlah kan maksud frasa di atas?

Sengal. Aku pun tak faham apa aku cuba nak sampaikan.

Ok, macam ini. Rasanya lebih manis kan kalau lihat manusia memakai pakaian yang menutup rapi dari nampak segalanya?

Kebosanan mencipta kelainan.

4 ulasan:

- koroe - berkata...

mcm best je..hahaha

fauzana berkata...

macam pelik. maksud tidak kesampaian! XD

Tanpa Nama berkata...

baju art of beijing sama cam aku!!

shiitake berkata...

ha..? tak faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...