Isnin, Mei 10, 2010

Kenapa mereka digelar Mat Salleh / Saleh?

Ini entah fakta atau tidak.

Orang yang mempunyai kulit putih tapi bukan bermata sepet, ada yang gelar mereka, "Orang Putih", atau "Omputeh". Ada yang panggil mereka, Mat Saleh/Mat Salleh?


Ke hujung dunia.



Ke hujung dunia, tak mampu hendak kita berlari.



Atau sebab sejarah dulu kala, bila warga penjajah British ketika itu hendak mempunyai nama seakan-akan ke-Melayuan, maka dibubuhnya: Mat Salleh. Nasib baik bukan, Atan, Abu, atau Ali.

Hendak tahu, kebanyakan orang berbangsa Korea mempunyai nama popular di Amerika seperti nama Eric (tapi nama Song Tae Hong). Atau perempuan, Jenny (nama asal Kim Min Na). Itu adalah keadaan yang aku suka dimana aku ada kesukaran menghafal nama mereka dalam Hangul.




Ok, nama aku Jason. Asal dari Malaysia dan boleh makan sambal belacan bersama ikan kering.

Kebosanan mencipta kelainan.

3 ulasan:

zach berkata...

kau nampak ramping. haha.

adam.nama tu boleh jadi nama orang melayu dan jugak omputeh.
apsal x tukar jd adam? kan agak universal.haha.

Judiene berkata...

kalo cm nama aku lak???
JUDIENE!

DandelinoiD berkata...

zach: x abes2 adam kau...

judiene: kau dah cukup ok kot. :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...