Sabtu, Mac 20, 2010

Populasi : Kematian dan Kehidupan.

Sumber: New York Times

Masa aku belajar Sejarah (masa tingkatan 4 dan 5), ada satu idea yang menarik. Dasar Populasi Malaysia yang dicanangkan oleh bekas Perdana Menteri ke-empat. Melalui dasar itu, populasi Malaysia cuba dicapai sehingga 70 juta. Aku pun tak ingat sangat berapa nilainnya.

Bagusnya bila populasi tinggi di suatu tempat, pasaran akan menjadi besar. Akan berlaku peningkatan dalam permintaan dan akan memaksa juga dalam peningkatan penawaran. Penawaran yang banyak akan mewujudkan persaingan. Dari segi kualiti terutamanya, juga kuantiti dalam harga yang murah. Jadi itu bagusnya bila populasi tinggi.

Bila bilangan manusia yang banyak, bagusnya juga ada banyak tenaga manusia. Produktiviti akan menjadi lebih banyak. Dan pandai-pandailah fikir lah ye.
China telah menunjukkan populasi tinggi adalah suatu yang teruk.

Google la sendiri.

Sistem satu keluarga satu anak (kalau anak pertama perempuan, boleh ada dua anak). telah diperkenalkan dan sekarang menjadi masalah kepada sistem kekeluargaan.

Hampir berjuta-juta lelaki akan membujang, setelah dikira-kira bila semua perempuan mempunyai niat hendak berkahwin....Kebosanan mencipta kelainan.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...