Rabu, September 23, 2009

Kecamuk.

"Ahh...lapar."

Itu nada perut merusuh pukul 9 malam, 18 September 2009.

Tak sempat berbuka di luar, alamat dalam bas pun jadi. Air anggur dan protein bar 3 ketul yang mampu aku capai dalam kedai. Tak sempat. Ini kyosu punya pasal, sembang pasal report yang diberi tanpa diberitahu awal-awal.

Aku guling ke kanan, ke kiri dalam bas. Memandangkan tempat duduk itu besar, bolehlah aku bergolek ke sana ke mari; situasi menahan lapar bagaikan nak menggila. Sekejap aku tenung cermin luar. Yang ada hutan tebal, sekali sekali ada lampu neon dari bandar terdekat. Paling sinonim malam itu adalah lampu jalan, lampu yang suram. Tanpanya, mungkin kenderaan lalu lalang akan bersapa sama sendiri. Lampu neon iklan, kelipan kecemasan akibat kemalangan. Diselingkan juga, konkrit kanan dan kiri: Terowong panjang yang bersilih ganti.

Aku tak sentuh langsung playlist lagu raya. Aku mainkan mode 'shuffle'...

Satu lagu yang menyentuh hati, bukan nyanyian arwah Sudirman, Rafeah Buang atau P.Ramlee...

Come home... come home
Cause I`ve been waiting for you
For so long... for so long...Dush. Penangan One Republic. Aku ulang berkali-kali, lagu itu sahaja yang sesuai dengan keadaan aku ketika itu, lapar tahap cipan campur kes raya di perantauan.

Turun bas aku sapu 2 Samgak Kimbab sambil lihat 2 kemalangan berlaku di depan mata aku.

Terima kasih Jihad belikan aku Subway, Anas yang masak ayam guna epal cincang.PS: Aku menikmati raya yang begitu meriah berbanding 4 raya yang lepas. Aku tahu apa sebabnya.

Kebosanan mencipta kelainan.

1 ulasan:

nizam baharin berkata...

org kalau raya kenyang gila babai..
kau boleh menahan lapar lak?
apa kes?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...