Sabtu, Ogos 29, 2009

Petua jadi orang penyabar.

Sebenarnya, anger management adalah elemen penting dalam aspek kematangan manusia.

Remaja dikaitkan dengan manusia yang gelojoh dari segi sudut:

Gelojoh dalam membuat keputusan penting;
Gelojoh ketika makan stail buffet;
Gelojoh mengemaskan katil (katil remaja lelaki biasanya tak kemas, aku rasa);
Gelojoh merebut pisang selepas solat Jumaat;
Gelojoh bawa motor laju-laju walaupun pergi kedai beli garam untuk ibu;
Gelojoh menyumbat baju kedalam mesin basuh (baju yang terlipat lengan tak nak betulkan);

...dan banyak lagi. Semua orang melalui zaman remaja yang kononnya orang dewasa bijak pandai sebagai zaman kurang matang. Mereka mentakrifkan dari isu semasa melibatkan remaja. Kes rogol oleh lelaki berusia 17 tahun; sudah banyak kali masuk media perdana. Ataupun, kes ragut, samun, rompak, dan macam-macam lagi.

Sebenarnya, aku rasa nak jadi orang penyabar itu boleh melalui banyak cara. Salah satunya adalah menjadi penyokong setia Manchester United. Oh, boleh juga kalau kamu jadi peminat Arsenal, Liverpool, Chelsea dan sebagainya. Setiap hujung minggu dari pertengahan bulan 8 sehingga bulan 5 tahun berikutnya kamu akan melalui fasa-fasa menahan sabar.

Andaikata, aku menjadi peminat MU. Hujung minggu akan berlaku seperti begini:

#1. MU kalah dengan kelab kerdil. Lepas itu penuh notifikasi dalam Facebook kau cakap begini:

Fak kau, MU kalah!
Oit, apa cite MU kalah!
MU taik, ko pun taik! Haha.
Bodo, kelab kecik pun xleh settle.

Lepas itu, sebagai menjaga identiti kamu sendiri dengan kool kamu kata, "Biasalah adat main, bla, bla...". Jangan marah semula, nanti kamu jadi tak kool dan hilang sabar.

#2. MU menang dengan bergaya; defisit gol 10-0. Lepas tu, orang tadi akan berkata lain pula,

Alaa, lawan kelab kerdil je pun. Toksah berlagak.
Ref sampah. Leh la menang.
Player MU dive, main kasar, sbb tu leh mng.
Game tak fight la. Lawan (nama kelab kegemaran mereka) baru tengok sapa juara!

Dinasihatkan, jangan mudah hilang sabar. Cuba berlagak untuk lebih kool lagi.

Siapa yang tak ada kelab bola sepak yang diminati, silalah pilih satu dari kelas atasan EPL. Sebab nanti kamu boleh berlatih menjadi orang sabar. Nak ujian kesabaran lebih dahsyat, jadi peminat MU. Fakta untuk kamu, kelab MU adalah kelab besar. Atas sebab itu, banyak dibenci ramai hooligan bola sepak seantero dunia.

Berani?

Bulan Ramadhan penuh ketakwaan.

Kebosanan mencipta kelainan.

5 ulasan:

firdausMohamad berkata...

hahaha!!
nescaya match esok kita akan bertemu wahai dandelinoid!
MU dan arsenal di old trafford...

dandelinoid berkata...

haha...sedia berteriak bersungguh2 utk match itu!

~chocolatte87~ berkata...

adib, nak bagi pendapat leh?
aku rasa kan entry kO best gila bilamana kO bercerita secara serius kOt..

kO tau blOg kahuna?
http://anuox.blogspot.com/
blOg dia best walaupun kadang2 ayat carut merata2 leh jumpa..
kenapa blOg dia best?
sebab dia bercerita dengan serius pastu penuh dengan ilmu kOt..

lately entry2 kO da makin mengancam..
terus menulis..
nak baca!!~
;p

WaNnY berkata...

haha...dua fakta itu memang sangat benar belaka. selalu melalui fasa itu.

bloomofalfea berkata...

and sememangnye UNITED is the best club in the world

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...