Ahad, Disember 16, 2007

~Menipu Diri Utk Memberi Pujian~

(Cerita ini diambil dari blog lama saya...proses pemindahan isi blog lama. SEKIAN)

Pujian! Mmg semua orang nak. Tp mcm mana nak menerima pujian dan memberi pujian bukanlah kerja yg senang. Nak tipu pun bukan senang. Tp kali ini aku nak mengupas persoalan patutkah menipu ketika hendak memberi pujian terhadap seseorg.
Aku membangkitkan persoalan ni bukan apa, cerita benda lama. Tetapi diungkit kembali ketika aku lepak Buramae (ketika aku tgh mengarang) bersembang bersama rakan2. Kalo seorg wanita menanyakan soalan kepada aku "Rambut saya cantik tak hari ini?"...lelaki sekalian...apa jawapan saudara? Hal ini pernah berlaku pada aku, dalam kelas aku, aku jawab dengan nada selamba " Saya kurang pandai atau ariff dalam menilai rambut seorang perempuan'" (ini tak tipu aku jawab mcm ni). Sebenarnya taklah lawa sgt, aku selalu gak tgk American Next Top Model masa nak tunggu SPM dulu2, aku jawab mcm tu sebab malas nak komen atau dgn kata lain mmg tak lawa (Omang).Dia tarik muka kat aku. Ish, Sood yg ada kat sebelah ketawakan aku. Kalo Sood jawab, mesti gembira minah tu.
Korang bayangkan, patutkah aku berkata begitu....(aku nak jawapan)
Situasi kedua pun sebegitu, aku ckp kat dia, "Awak dah berubah la, makin berisi (dgn kata yg di katakan kasar-GEMUK)" dia x caya, dia buat muka menyampah dgn muka aku, tarik muka. Dia menambah, "Saya makin cantik kan?" aku dah mcm nak tumbang mcm dlm cite Shin Chan!!!..aku kawal sikit. Aku jawab balik dgn nada yg tajam..."Emmm, awak mmg cantik, dah pandai bergaya,!"...sebenarnya aku dah lari dr sifat aku sendiri, bersikap jujur...Sepatutnya aku ckp bnda yg wat dia sedar, tp apa yg diluahkan mulut aku berbeza sama sekali!!
Aku nak tanya korang semua, mmg tak boleh ker cakap kat wanita/pompuan "Awak dah semakin gemukla..". Shi ckp (sori, aku guna nama ko sekali lagi) pompuan mmg mcm tu, mana leh ckp gemuk, sakit ati die...hahaha. Pdan muka aku. Patutlah tarik muka.
Lagi satu, korang rasa mmg patutker aku ckp mcm tu?? Ckp dia lawa, pada hakikatnya pandangan sendiri mengatakan tidak! Atau memberi kritikan dan ditambah komen2 membernas?? Tidak pun komen yg terlalu jujur sampai menyakitkan hati???
Setelah aku memikirkan, kepada siapa kita memberi pujian, cara menyampaikan adalah berbeza..
Aku tgk pukul 2.34.43 pagi selasa...x leh tido, tunggu subuh.....
Berhati2 lah dalam memberi pujian, jadikan pujian sebagai musuh kamu, ia boleh menjadi penyumbang kepada kegagalan....

13 ulasan:

adek jebon berkata...

hooo...bes ting is 2 say no komen..so it wudnt hurt anyone..kot laa..

senah berkata...

wa...shi penah kate aku gemok..
ntah2 org yg shi ckp tu aku kot..hampeh shi..=,=

axl berkata...

haha..kimak.aku knal bdk tu sape.ckp je jujur.kan truth hurts.muahaha.mmg xlh blah sial.

-SyaZaNa- berkata...

cte cookies ni ko wat mcm ala2 novel lak..tp pompuan memang susah nak terima hakikat..there r some times when u need to be blunt and somet times ko mesti tpu..ikut situasi..keke..dlm kes ni aku x brani nak komenla..haha..

-kOkUyA- berkata...

haha.. kalau aku pun susah.. i can imagine being in ur shoes, bro.. kalau kau aku hesitate gak,..saper pompuan tu ?..t** ***

taitai berkata...

hahaha

Super SHi berkata...

p/s: aku kacak lagi super! - the legendary great SHI

Gaban berkata...

No comment

Shafiqz berkata...

puji pon bgs jgk..nth2 dpt habuan ke...bgs gak...heehehhe(sangap d bulan ini)..astaghfirullah..

khay inn berkata...

erm..adekale org tu men2 jer.. mgkin care ckp die menyampaikan mksud yg berlainan kpd org len tnpe die sedari..klu nk.. ckp jer.."weh.. ko ni nk aku puji ko cntek ker?" secare baik.. cmtu kan ok...=P ^^

MorGaN berkata...

yg pompuan tuh sengal sgt tnye dak laki uat hape. kalo aku pon aku menyampah. sengal. kalo nak bajet pon, tnye membe sniri sudey. x pon upah perunding imej. setel.

zarqazone berkata...

huhu... aku igt time ko tarik balik pujian tuh...mmg jujur...

tp aku jns yg x kesah ape org nk ckp psl appearance aku sbb "ada apa dgn rupa?"

dandelinoid berkata...

haha....ak mmg jujur org nya
alah, dunia hipokrit kenalah jg gak appereance, dah dunia sekeliling kita menuntut kita mcm tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...