Isnin, Februari 23, 2009

'Boys Over Flower' versi Malaysia?

Drama bersiri "Boys Over Flower" telah menjadi 'hit' di tiga negara: Taiwan, Jepun dan Korea. Drama mereka di kenali sebagai F4 tak pun Hana Yori Dango (bahasa jepun le).

Aku suka tengok 'Boys Over Flower' versi Jepun. Sebab lebih stylo rasanya mereka berlakon. Tak tahulah versi Taiwan macam mana. Versi Korea pun baru tengok gitu-gitu saja. Tapi ramai wartawan kata F4 Korea lebih kacak. Entah, aku lebih tertumpu kepada bakat lakonan mereka.

Lupa nak masuk ulasan drama ini pada entri lepas.

Drama ini mengisah 4 orang yang kacak yang datang dari 4 keluarga yang berpengaruh besar. Kacak dan kaya. Formula untuk popular tanpa dipinta. Mereka berempat ini dikenali sebagai F4 ketika zaman bangku sekolah, dan mereka dipuja dan dihormati sehinggakan datang sekolah pun tak payah pakai baju sekolah. Mereka boleh melaram, membuat undang-undang tersendiri dan membina ruang makan sendiri. Kira mereka otai la kan?

Drama ini bermula apabila ada seorang gadis yang datang dari golongan pertengahan. Lepas itu pandai-pandailah kamu tengok sendiri. Ok?


Isunya di sini... andaikata drama hit 'Boys Over Flower' dibawa ke Malaysia menggunakan semua pelakon Malaysia. Sekali lagi, andaikata!. Jalan cerita ubah sikit nak masukkan unsur budaya Malaysia, dan macam-macam lagi. Pandangan aku, kekuatan cerita ini berdasarkan aktor 4 orang yang kacak itu (namanya pun 'Boys Over Flower')...

Siapa pelakon Malaysia yang betul-betul kacak untuk mewakili F4 dalam 'Boys Over Flower' versi Malaysia?

(perbincangan ini dilakukan bersama rakan-rakan di meja makan. salah satu nama dari mereka adalah En. Gu0. Namanya kena sebut, nanti dia mengamuk pula.)

Aku hanya mampu beri 2 sahaja aktor kacak yang aku rasa mampu.

Farid Kamil, Ashraf Sinclair...

Guo pun sama menyebut nama mereka...

Ajeez pun turut sama menyebut nama mereka...

Kamu bagaimana? Sama juga ke?



Baru 2 aktor kacak Malaysia...lagi 2?
Hampeh sebenarnya. Kena akui, Malaysia kekurangan aktor kacak untuk membawa drama 'Boys Over Flower' ke Malaysia.

Bagi cadangan kamu, 4 aktor kacak yang sesuai menjadi F4.


Jangan masukkan Rosyam Nor kalau tak mahu kena sepak. Jangan masukkan Jalaludin Hassan juga. Ciri pelakon kacak 'Boys Over Flower' adalah idola remaja, bukan aktor yang hampir menjadi lagenda. Kalau nak masukkan juga aktor seperti Rosyam Noor, tajuk dia pasti menjadi 'Old Boys Over Flower'. Eh, aku suka juga Rosyam Noor. Tak ada maksud aku nak kutuk Rosyam Nor.

Memang hambar industri lakonan kita. Kebosanan mencipta kelainan.

35 ulasan:

- e k a - berkata...

haha.

eh. mcm2 versi rpanya.

asyachumel berkata...

macam tak jumpe lagi pelakon malaysia yg kacak mcm f4
ahahahaha

and maybe kene cari pelakon baru.

ashraf sinclair da kawen nanti menghilangkan mood nak menonton.
wakakakaka

kalau utk watak jandi/tsukushi maybe sharifah amani sesuai kot.

but for f4 ahahaha
sorang pn tak best
ahahaha

dandelinoid berkata...

huhu...isu panas melodi leh jadi ni

syahme berkata...

asyraf muslim yang belakon ustaz amirul dalam puaka niyang rapik.

sape nak jadi jandi? fasha sandha ke? liyana cakap die rela sheila rusli dari fasha sandha.

dandelinoid berkata...

sheila rusly?

mcm x menarik je...

ak pun x suka fasha sandha...ban!

mykrusye berkata...

ashraf muslim and iqram dinzly? iqram dinzly ni amatlah seswai watak2 eksen bagai nak rak cm doumyoji tu....tsukushi ganti kan dgn shca al yahya. amacam???

dandelinoid berkata...

tambah cadangan krusye:

pire andre- rui?
remy ishak- handsome ke tidak?
farid kamil- x layak.
2 laki pelakon filem KAMI.

Guo berkata...

jandi bg kat liyana jasmey la...yg laki mmg aku x de idea langsung...idea dari zhaf srh mamat2 newboys ke ape2 boyband mesia...ape2 pon renung2kan dan selamat beramal...

minkey berkata...

domyoji- confirmlah ustaz amirul
hanazawa rui- masih dlm pemikiran
tea boy- awal shaari kot
yakuza boy- farid kamil,maklum jelah ex-mat rempit lah katakan ;D

heroin- confirm sh.amani

basically..msia mmg kekurangan artis lelaki yg hebat2
harap muka je..lakonan biase je kot

m4pl3garden berkata...

haha semua hangat pasal F4 kat korea .... memang best ... siapa jadi gujunpyo , yunjihu ,SOYIZONG , ubin ?!?!?!

ajidraai berkata...

guo sbg gujunpyo..haha

debatersaina03 berkata...

bagi aku,ni senarai aku la,
1)aaron aziz
2)remy ishak
3)awal ashaari
4)ashraf sinclair

pompuan lak of coursela sh.amani,mmg seswai sgtla ngn dia..huhu

just my opinion,mmg tak seswaila drama ni ada version malaysia,mcm tak kena,yelah drama femes pun aku rasa sbb tarikan kat muka2 jambu pelakon tu..hehe klo msia ada ke?haha

dandelinoid berkata...

huhu...bagus gila ko yer cadangan...

lagi2...

best ni isu ni

Fefey berkata...

Remy Ishak --pelakon baru tak baru sangat la

Bront Palarae--entah betul,entah salah spelling nama

Kacak tuu~

[ l i m a c ] berkata...

wehh..
nama cite ni boys over flower ek..tp apesal aku tgk boys before flower?hahaha..ok. aku buntu.

i love gu jun pyo!!!

beliau hebat.. emm..dan hensem dan kiut bila senyum dan kaya dan hebat lg..dan hebat!


oh gu jun pyo~~~~~


takde pelakon malaysia leh belakon cite neh.. tggu taun 2020 la.. baru boleh ade muka jambu tapi kiut dan gagah dan hebat!


hahaha

farah berkata...

ahaha.kena la same topik. aku pun pernah berbincang psl F4 malaysia ngn geng2 pencinta F4..>.< malangnye setelah diteliti kt malaysia ni xde sape bleh bawak watak F4.semua tak cukup kekacakan untuk terima title f4.huh!paling-paling kuat yg bleh belakon pun dafi kot.tp bukan watak utama la.tapi mesti mutu lakonan hancor!

hyda berkata...

ganti ashraf sinclair ngn 'ali' kami the movie..pas2 lg 2 org 2 tmbh awal ashaari n asyraf muslim...

hehe...

n make sure farid kamil jd watak utama coz dy sgt terer bwa watak bad boy..hoyeah!!~

Tanpa Nama berkata...

aku rsa F4 malaysia hmm...
susah gak nak cari yek..
1)Awal Saari
2)Gambit
2 lg x tau arrr...
Amani jd Heroin...Sbgai Jan Di....

Tanpa Nama berkata...

apa kata,JAN DI bagi kat FAEZAH(La Dolce Amira)..sebab muka dia pun cute..gaya ala2 watak Jan Di,dia boleh buat kot..kalau "hero2 f4"..sapa eq?
GOO JUN PYO = ??
YOON JI HOO = ???
SO YI JEONG = ????
SONG WOO BIN =?????
soalan senang,jawapan susah..huhu

Tanpa Nama berkata...

better not producing any bof malaysian version.it is too hard to find any eligible casts plus director plus producer..here in malaysia.i think..only my personal view.who cares

tranformer2020 berkata...

adam af2
awal ashari
fizz fairuz
ashfar muslim
tapi memang malaysia kekurangan pelakon kacak dan muda-muda.kebanyakan pelakon yang dan berumur.cuba cari pelakon yang masih dalam lingkunga belasan dan 20 an saja

Tanpa Nama berkata...

aku rasa r kn pelakon malaysia x da yg encem cm f4 korea..
lgpon agak pelik kalau ada version malaysia..
papepon sh.amani sesuai jd jandi..
ngee..=)

Tanpa Nama berkata...

mmmm... a quite difficult question. tp farid kamil, asyraf sinclair n awal ashaari ok la kut nk jadi f4... n sayrifah amani as jandi/tsukushi mmg sesuailah.. tp, rse len plak klau ada version malaysia... huhu

d bof die hard fan berkata...

boys over flowers Korean version is roxx man... ohhh, kim hyun jun so cute and cool as yoon ji hoo

the triple s berkata...

tsukasa= farid kamil
rui= asyraf muslim
sojiro= pengacara lam gerak geri gasing (xingat nama la)
akira= bagi aje la kt awal ashaari
syarifah amani mmg sesuai jd tsukushi...

but, honestly, mmg malaysia nie kkurangn pelakon yg kacak n brbkt so, kena carilah...

satu lagi, kimhyun joon yg jd yoon jihoo tu mmg ensem, kiut, pndai nyanyi n has a killer smile. dialah artis korea yg prtama aku minat...

Tanpa Nama berkata...

aq bantah sekuat-kuat nyer ygsh.amani jd jan di...x best lgsg...kalu scha..x pe la gk..dier pon comel.

kalu f4 la..aq bg..

fahrin ahmad
fizo omar
awal ashari
zoey...

kalu nk lbh lawak..
panggil aje ZIZAN. raja lawak..
kah3......

syaza berkata...

aq rasa... adi 6ixth sense... ery putra...dn yg dua td tu...

Tanpa Nama berkata...

huhu..malaysia pelakon sume muka xley blah..eee kalo ltak farid kamil as jun pyo msti xkan ade nak tengok!!
sgt xske dia!!
arap2 xde versi malaysia..

Tanpa Nama berkata...

klau fizo omar mcm mna???

Tanpa Nama berkata...

fizo omar??
pleasele xpyh..
too kampung..

shafizah berkata...

bagilah pelakon yg muda-muda sikit sebab ini cerita budak2 tengah ngaji.
sekarang pelakon kanak2 malaysia pun dah besar kan;
addy asyraf,
syafie naswip(mukhsien),
airiel(kisah kaisara)
nik adruce(dah kurus dowh dia)

yg perempuan pulak boleh pilih
elfira loy ke
erina malek (tentang bulan).

macam bodoh je kan komen aq.
ok fine.bye

Tanpa Nama berkata...

Aku rasa watak yg sesuai:
min ho: farid kamil
hyun joong: asyraf muslim
kim bum: zoey/dafi
yg sorg tu: awal ashaari

Tanpa Nama berkata...

ermm..tolong r jgn FARID KAMIL & IQRAM DINZLY..OMG!bknnye apa..utk wtak F4 ni kita kena pilih muka yang bersih dan kacak..:)for me r, aq dh rncang sume wtak dlm BOF 2 p duit je xde..:( klo x dh lme aq dh bt drmanye..meh aq bgi cadangan:

Goo Jun Pyo:Ashraf Muslim
Yoon Ji Hoo:ala..yg blakon cter sumpah bunian tu..Adam..
So yi Jung:Zain Saidin/Zoey
Song Woo Bin:Fizow Omar

Geum Jan Di:Nora Danish sbb dy comel n still nmpk muda wlaupun dh janda ank 1 kira cm hye sun dh tua..hehex../Siti Saleha

Ga Eul:Lisa Surihani
Mak Junpyo:Maria Farida
Kakak Junpyo:Fazura
Kakak/Ex-GF Jihoo:Maya Karin
Adik Jandi:klo pompuan Mia Sara sebaliknya Fimie Don

Mak Jandi:Sheila Rusly
Bapa Jandi:Mustapha Kamal
Haje:ikut kome r..
Tauke kedai bubur Jandi:suka ati kamu la bah..

amy azuha berkata...

masukkan je geng forteen..
cukup dah 4 geng F4 hehe
heroin liyana jasmay hehe
domyouji/jun pyo- izzue islam

Tanpa Nama berkata...

jgn pskai artis melayu.pakai artis cina malaysia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...