Selasa, Februari 17, 2009

5 minit pertama...

Kalau kamu ialah seorang peminat fanatik kehidupan orang berbangsa Korea, mungkin aku bersifat perkauman sedikit.

Baru sahaja kapal terbang mendarat, semua dah sibuk nak keluarkan beg bimbit mereka. Bukan itu sahaja, kelihatan macam berada di pasar malam, tapi dalam gaya elegan pasar malam. Bising-bising pula tu...

Setibanya di lapangan terbang, naik 'train' pun begitu. Makcik (ahjumma), golongan tipikal Korea yang tak berubah sikapnya walaupun bangsa Korea sudah popular di dunia dikatakan bangsa maju. Memang kena ubah sikap ahjumma-ahjumma supaya tidak menjadi manusia yang serabut dengan persekitaran yang sibuk...

Aku sudah berada di persada yang penuh kelam-kabut!!!

Keluar dari kastam, dengan carutan pemandu teksi (gaya kecewa sebab kita tak nak naik teksi dia). Itu pun nak mencarut! Ingat aku tak reti bahasa dia???

Sesiapa yang datang dari Malaysia, yang dapat 'first impression' seperti, "Orang Korea best!". maaflah ye. Aku tak mahu berdebat isu ini. Mungkin salah satu sebab aku datang sebagai seorang pelajar yang perlu adaptasi kehidupan mereka, dan kamu adalah pelancong yang menginap di Korea hanya beberapa hari.

Hari ini terkilan la...

3 kali Cathay Pacific hidang makanan, sekali sahaja dia bagi nasi.

Beras dah mahal erk?


Hari selasa yang sejuk. Negatif 4. Semalam aku jadi hos rancangan 'Man Vs Wild', berjalan di suhu negatif -7 (rasanya) dengan memakai t-shirt Labu-Labi, sambil menyorong beg.

Sejuk, hambar, ngantuk. Kebosanan mencipta kelainan.

5 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

no komenn...
nak kasi tapi x jadi...;D
but aku kagum satu je kat sane low crime...
compare kat msia...
bdk kecik dkt rumah pon leh kene culik cth NURIN JAZLIN...
pe kater ko bwk kebolehan korea yg mampu kurangkan jenayah tue ke msia
confirm org msia x yah risau sgt2 pikirkn keselamatan diorg....

dandelinoid berkata...

tima kasih...

byk bnda nk ubah kat malaysia, tp birokrasi malaysia...mmmm

siapa tanpa nama ni..?

Tanpa Nama berkata...

korg lah perintis..
yg blh majukan msia......;D
siapa tanpa nama niee
br je abis pusing2 korea,
so, mmg t`gerak hati nak komen bile baca blog nie~~~~

dandelinoid berkata...

owh, ye ke...

tq2...

br abis pusing korea..?

bila plak tu..?

Tanpa Nama berkata...

br lagi last month.....
cuti2 smbil blajar ;)
blog yg baguih..
teruskan...
mmg dpt tgk kehidupan korg yg
meriah not like typical life style

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...