Selasa, November 25, 2008

Kenapa aku memilih Ipod?

Menyumpah-nyumpah orang tanya aku tentang gadget yang mereka baru beli, dan sekarang aku pakai: Ipod Touch. Mana tak nya, 10 orang beli Ipod Touch, semua nak tahu tanya macam mana nak itu nak ini. (Ini ayat hiperbola untuk menunjukkan rasa letih menjawab soalan sama.) Tak apa lah, cuma aku nasihatkan belajar eksplorasi gadget itu sebelum membeli.

Terima kasih kepada Naam dan Hisham pasal pengetahuan mereka tentang Ipod Touch.

PS: Lepas ini jangan tanya melalui YM tentang Ipod Touch. Malas nak layan.

Apa itu Ipod Touch?
Sejenis gadget keluaran Apple. Ada aplikasi emel, melayari web melalui web browser Safari. Safari adalah salah satu web browser yang menarik dan ringkas. Ada pendapat mengatakan taraf dia lagi tinggi dari Firefox, ada kata sama taraf. Tapi aku masih suka guna Firefox sebab dah biasa. Ipod Touch boleh main game, buat graf matematik yang susah (kena ada aplikasi tertentu), boleh letak note, boleh main lagu, boleh tengok video, boleh main Facebook, boleh chatting. Boleh letak gambar.

Ipod Touch juga boleh disertakan aplikasi mengawal iTunes melalui Ipod. Macam mana? Asalkan ada WiFi, dah boleh kawal iTunes di komputer hanya melalui Ipod.

Kenapa Ipod tidak lain?
Aku suka sebab senang nak cari lagu. Dari aku pakai Ipod Shuffle sampai Ipod Touch, aku puash hati dengan gadget ini. Mudah sangat menekan-nekan button. Ipod ini benda yang 'cool'. Ada design yang menarik, nipis. Belakang silver. Skrin warna, lawa pula itu. Cara nak masukkan lagu pun senang. Pilih manual function, drag lagu dari iTunes masuk ke dalam Ipod.

Siapa tak tahu apa itu iTunes, pergi download secara percuma dari Apple.com. Siap ada tutorial lagi cara nak pakai iTunes. Memanglah Ipod tak boleh pindah lagu dari Ipod ke komputer. Ini perkara yang kontra bagi siapa yang tak suka Ipod. Alasan Apple buat macam ini sebab nak jaga hak pencipta. Tapi masalah ini kecilkan bagi siapa pengguna Ipod?

Ipod Touch.
Ramai dah tahu pasal Iphone. Ipod Touch ini macam Iphone tapi tak boleh telefon orang sahaja. Yang lain sama. Boleh download lagu, boleh melayari internet dan sebagainya. Aplikasi boleh di download dari Apple Store dari pelbagai negara. Dengan syarat, ada Apple ID. Benda ini boleh dibuat di iTunes. Tapi ada masalah mengenai 'Payment Method'. Aku tak tahu pasal itu, sebab aku buat ID aku dah lama. Cuba tanya siapa-siapa yang baru buat ID, macam mana pasal Payment Method.

Aku cadangkan letak alamat negara US sebagai alamat ketika buat Apple ID. Sebab apa? Sebab Apple Store US banyak aplikasi percuma yang menarik. Lain kalau nak aplikasi berbayar. Itu terpulang pada kamu, nak lagi seronok kena bayar (pakai kad kredit). Mana ada benda yang bagus tak payah bayar?

Sleep Mode dan Off Mode.
Setiap kali Ipod dipinjamkan, pulang pada aku dalam keadaan OFF! Syet. Aku tak suka. Ipod Touch ini lebih macam komputer kecil. Bayangkan macam mana komputer nak ON, lama ke cepat? Sudah tentu lama. Aku tak suka tunggu lama-lama nak buka Ipod aku, nak cepat sahaja. Nak pilih lagu, terus sumbat dalam telinga.

Pasal bateri jalan ke tidak ketika SLEEP Mode. Aku tak pasti, pengalaman aku dari Ipod Nano 3rd Generation dan Ipod Touch, bateri tak berganjak. Kalau pakai OFF Mode, huh. Banyak bateri hilang. Aku cadangkan pakai SLEEP Mode, tapi nak pakai OFF Mode, suka hatilah. Itu Ipod kamu, kalau Ipod aku, jangan!

Firmware
Macam aku cakap, Ipod Touch ini macam komputer kecil. Komputer beroperasi guna Window, Mac, Linux dan macam-macam lagi. Ipod Touch operasi sistem dia orang panggil firmware. Kira macam Ipod ini version berapa. Huraian aku tak berapa betul, tapi konsep dia lebih kurang macam begini.

Nikon D80 sekarang kebanyakan firmware 1.1, tapi siapa yang beli awal tahun 2008, firmware masih 1.0. Ipod Touch 2nd Generation dah siap firmware 2.1, tak payah risau. Aku kena risau, tapi aku dah update. Untuk pengetahuan, aku pakai Ipod Touch 1st Generation. Firmware aku adalah 1.4 ketika itu. Aku update dengan cari siapa-siapa ada firmware 2.1. Yang ada ketika itu Naam. Aku minta dari dia, dah aku buat seolah-olah jailbreak. (Jailbreak adalah cara nak hack sistem dalam Ipod, ini adalah 'illegal'). Jailbreak bahaya, kalau silap buat, Ipod jadi besi buruk yang cantik. Jual pun tak laku.

Peringatan jangan jailbreak Ipod. Berani buat tak apa. Nasib baik aku tak gagal. Fuh.

Servis produk Apple.
Jangan terkejut kalau beli Ipod umpama beli selipar tandas di supermarket. Ambil Ipod, bayar kat kaunter. Tak payah ngada-ngada nak cuba disitu. Memang boleh. Cuma jarang dibuat orang. Aku pun pelik kenapa aku tak cuba juga. Mungkin sebab aku yakin dengan Ipod rasanya. Dah lama aku pakai Ipod pula tu.

Ipod Touch aku pernah rosak, pixel pada skrin aku pecah. Tak ada gambar nak terangkan macam mana pixel pecah itu. Beruntung aku sekarang ada di Korea, Apple Service Centre memang mantap. Macam pergi klinik. Hantar pada pakar. Dia ambil Ipod, tak payah surah warranty. Mana surat warranty Ipod? Tak ada. Nombor belakang Ipod adalah bukti itu adalah sah dari Apple. Aku bagi Ipod yang rosak, bagi pada dia. Dan aku dapat yang baru! Tanpa mengenakan bayaran! Tapi syarat dia masih dalam tempoh warranty.

Fungsi GENIUS.
Apple sekarang ada memperkenalkan fungsi GENIUS. Syarat nak guna GENIUS adalah perlu ada ID Apple. Apabila sudah ada ID, melalui iTunes, komputer akan hantar semua data-data lagu yang ada dalam iTunes kepada pusat GENIUS. Kalau pakai US GENIUS, dihantar ke US lah. Tempoh ini akan memakan masa, tapi memang seronok adanya GENIUS.

Macam mana nak guna GENIUS. Andaikata suatu hari kita nak dengar lagu yang sama rentak dengan Paint It Black oleh Rolling Stones. Klik pada lagu, tekan GENIUS. Hasilnya, iTunes akan tunjukkan kepada kita playlist yang kita mahu. Lagu yang hampir sama, melodi, rentak. Kadang-kadang GENIUS sediakan lagu yang patut kita dengar, tapi tak ada dalam iTunes. GENIUS cuma promosi lagu sedap didengar berdasarkan lagu yang kita mahu GENIUS kan. GENIUS kan?

Artwork.
Artwork ini tak penting pun tak apa. Cuma siapa yang pakai produk Ipod terkini, Artwork macam suatu yang patut ada. Cara senang nak dapat Artwork adalah melalui iTunes. Buka iTunes, pergi Preferences, tekan Store, klik pada "Automatically download missing album artwork".

Kenapa aku memilih Ipod?
Mungkin dah terjawab pada apa aku taip diatas.

Rasanya macam banyak soalan aku terima dari rakan sebaya, kurang umur dan lebih umur tentang faedah gunanya Ipod berbanding MP3 lain. Setakat ini rasanya aku nak cakap.

23 ulasan:

Muhamad Amirrudin Bin Zakaria berkata...

Kalo ade ipod touch pastu tak jailbreak takde gunenye gak..

Tanpa Nama berkata...

My partner and I stumbled over here from
a different web address and thought I might check things out.

I like what I see so now i am following you. Look forward to looking at your web page
for a second time.

Here is my web site - more

Tanpa Nama berkata...

We are a group of volunteers and starting a new scheme in
our community. Your web site provided us with valuable info to work
on. You've done a formidable job and our whole community will be thankful to you.

Feel free to visit my page ... click here

Tanpa Nama berkata...

Inspiring quest there. What occurred after? Good luck!


Feel free to visit my web page ... of josefine

Tanpa Nama berkata...

That is a great tip particularly to those fresh to the blogosphere.
Simple but very accurate info… Many thanks for sharing this one.
A must read article!

my web blog; visit website

Tanpa Nama berkata...

What's up mates, its impressive piece of writing regarding teachingand entirely explained, keep it up all the time.

Also visit my weblog :: see More

Tanpa Nama berkata...

We're a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your web site provided us with valuable information to work on. You have done an impressive job and our whole community will be grateful to you.

Review my blog ... at college

Tanpa Nama berkata...

Great article! We will be linking to this particularly great article on
our site. Keep up the great writing.

My site - elgg.unileon.es

Tanpa Nama berkata...

I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up!
I'll go ahead and bookmark your website to come back later. Cheers

Here is my web blog at photo

Tanpa Nama berkata...

Hi there! This is my first visit to your blog! We
are a group of volunteers and starting a new project in a community in the same niche.
Your blog provided us useful information to work on.

You have done a marvellous job!

Also visit my web page - indyola.com

Tanpa Nama berkata...

Very energetic article, I loved that bit. Will there be a
part 2?

Here is my site http://www.pornharvest.com

Tanpa Nama berkata...

First off I want to say excellent blog! I had a quick question which I'd like to ask if you don't mind.
I was curious to find out how you center yourself and clear your mind before writing.
I've had a tough time clearing my thoughts in getting my thoughts out there. I truly do take pleasure in writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually lost simply just trying to figure out how to begin. Any recommendations or tips? Thank you!

Here is my webpage: see more

Tanpa Nama berkata...

Aw, this was an incredibly good post. Finding the time and actual effort to make
a great article… but what can I say… I put things off a
lot and never manage to get anything done.

Here is my site: he Said

Tanpa Nama berkata...

Hi my loved one! I wish to say that this post is awesome, nice written and come with approximately
all important infos. I'd like to peer extra posts like this .

Here is my homepage http://pornharvest.com/index.Php?m=2378355

Tanpa Nama berkata...

Hello! I could have sworn I've been to this site before but after going through many of the articles I realized it's new to me.
Anyways, I'm definitely happy I discovered it and I'll be bookmarking
it and checking back regularly!

Here is my web-site: connectoria.info

Tanpa Nama berkata...

When I initially commented I clicked the "Notify me when new comments are added" checkbox and
now each time a comment is added I get three emails with the same comment.
Is there any way you can remove me from that service?
Appreciate it!

Here is my blog www.szakibazis.com

Tanpa Nama berkata...

I'll immediately grasp your rss feed as I can not to find your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you have any? Kindly permit me realize so that I may subscribe. Thanks.

Also visit my website: http://pornharvest.com/index.php?m=2084066

Tanpa Nama berkata...

Hey! I'm at work browsing your blog from my new apple iphone! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Keep up the great work!

Feel free to surf to my blog post - http://pornharvest.com/index.php?m=2084115

Tanpa Nama berkata...

It is in point of fact a nice and useful piece
of info. I'm happy that you simply shared this helpful information with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

Also visit my blog I loved this

Tanpa Nama berkata...

I always spent my half an hour to read this blog's articles daily along with a mug of coffee.

My blog post http://pornharvest.com/index.php?m=2084178

Tanpa Nama berkata...

If some one wants to be updated with hottest technologies after that he
must be go to see this web page and be up to date daily.


My blog; a porn tube

Tanpa Nama berkata...

Hey would you mind letting me know which web host you're using? I've loaded your blog in 3
completely different browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most.

Can you recommend a good web hosting provider at a reasonable price?

Thanks a lot, I appreciate it!

Here is my site; more

Tanpa Nama berkata...

This design is incredible! You certainly know how to keep a reader entertained.
Between your wit and your videos, I was almost
moved to start my own blog (well, almost...HaHa!) Great
job. I really enjoyed what you had to say,
and more than that, how you presented it. Too cool!

Also visit my homepage go here

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...