Isnin, Oktober 08, 2007

Luka lama berdarah, Impian lama menjadi mimpi

Tak sangka, permulaaan buruk pasukan rugby England dapat tiket ke suku akhir. Dan di suku akhir mereka bertemu pasukan yang mereka tewaskan untuk merangkul gelaran juara dunia. Bagi pasukan Wallabies, ibarat suatu mimpi ngeri ketika itu; dikalahkan hanya melalui drop goal dari seorang pemain bernama Jonny Wilkinson...pasukan Wally berharap perlawanan kali ini adalah penebus kekecewaan, pemuas dendam. Itu yang mereka harapkan, tapi langit tak selalunya cerah... Wallabies dikalahkan sekali lagi, dengan cara yang hampir sama, tiada 'try' dari England dan hanya mengharapkan penalti ataupun drop goal dari bintang mereka JONNY WILKINSON...

Apabila dendam perlu dilunaskan...


Usaha yang bersungguh-sungguh dari Daniel Vickerman


Antara tulang belakang pasukan Wally, George Gregan...


Jonny Wilkinson:Sekali lagi menjadi duri, sekali lagi namanya menjadi musuh...


Pulang awal, ditangan yang sama yang memalukan diri mereka di tanah sendiri dahulu


Cerita yang sama untuk pasukan dari Hemisfera Selatan, negara yang ingin menobatkan diri mereka sebagai negara rugby, menetapkan rugby adalah sukan no 1 di tanah air mereka, tumbang sekali lagi. Impian untuk merangkul sekali lagi World Cup setelah memenanginya pada edisi pertama, membulatkan hati sekali lagi untuk membawa piala kembali ke negara mereka. Permainan 80 minit yang menarik, mendebarkan, semangat juang yang tinggi dari kedua-dia pasukan amat mengkagunmkan. Pemenang memang dianggap layak menjadi pemenang, tidak seperti perlawanan ENG VS WALLABIES yang amat membosankan...


Sekali lagi Haka bergema, gema yang menggerunkan lawan, tapi bukan pada perlawanan ini...


Try pertama dari All Blacks, barangkali dia juga adalah penyebab kekalahan All Blacks; McCalister


Frederic Michalak; seperti kata Anas; seorang 'legend', seingat aku dialah penggerak utama ketika World Cup 2003 dahulu


Pemain muda All Blacks, Dan Carter, cedera terlalu awal, meninggalkan padang dengan perasaan hiba


All Blacks kalah sekali lagi...keperwiraan negara rugby bakal dipertikai

4 ulasan:

alifmimnunha berkata...

har har har
hujan, guruh dan kilat yang jarang sekali muncul seolah2 menangisi kekalahan all blacks.
rakyat new zealand mmg haru lah. nak buat mcm mne, france pon mmg handal.

Dandelinoid...... berkata...

perghh...bdk nz dtg lawat aku kat blog.. masa tu hujan ngan guruh ngan kilat sekali ker?? kesian2

SyaHmE berkata...

machow2..
boleh jugak aku bergiat dalam bidang rugny ni nanti..mcm best je..
aku bola sepak mmg takleh in..
tak tau kenape..
so kalo rugby ni mane tau leh kan?

dandelinoid...! berkata...

hehe..sila2, sukan ni agak berat tp senang nak main kalo dah tau rule, takyah pakai kaki sgt, kaki ada utk lari, yg penting main pakai tangan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...